ΜΠΑΡΑ

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Με λαμπρότητα η περιφορά της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Ελώνης



Με λαμπρότητα η περιφορά της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Ελώνης
Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η περιφορά της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Ελώνης στο Λεωνίδιο.
Πλήθος πιστών, ιερείς αλλά και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών συνέρρευσαν στο Μετόχι της Μονής Ελωνής στο Λεωνίδιο, στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο οποίος πανηγυρίζει σήμερα, προκειμένου να τιμήσουν την Θεομήτορα και να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα.
Στη δοξολογία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ενώ επίσης παρέστησαν ο Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος και ο Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος.
a7
Στην Ιερά Πανήγυρη παραβρέθηκαν επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Η Ιερά Εικόνα της Θεοτόκου, που θεωρείται θαυματουργή και λέγεται ότι φιλοτεχνήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά, πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους του Λεωνιδίου, ακολουθούμενη από πλήθος πιστών, ενώ στο Ηρώο της πόλης τελέστηκε σύντομη δέηση.
Την λατρευτική πομπή συνόδευε επίσης η δημοτική μπάντα.
a8
Σημειώνεται ότι η Ιερά Εικόνα φυλάσσεται στην Μονή Ελώνης και μεταφέρθηκε εχθές το απόγευμα από τη Μονή στο Λεωνίδιο, λόγω της πανήγυρης του Ναού. Η υποδοχή της πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα ενώ στη συνέχεια τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός.
panagia
Η Μονή της Παναγίας Ελώνης
Η Μονή Ελώνης, ένα από τα πλέον γνωστά μοναστήρια της Αρκαδίας, με σημαντική ιστορική παρουσία, είναι χτισμένη σε μία απότομη πλαγιά του Πάρνωνα, στο φαράγγι του Δαφνώνα. Η ιστορία της ανάγεται στο 1300, όταν σύμφωνα με την παράδοση, οι βοσκοί της περιοχής έβλεπαν σε ένα δυσπρόσιτο σημείο της πλαγιάς του Πάρνωνα ένα φως.
a1
Πλησιάζοντας όσο περισσότερο μπορούσαν, είδαν τελικά ότι επρόκειτο για το φως ενός καντηλιού, το οποίο ήταν αναμμένο μπροστά από μία εικόνα. Το ύψος όμως που βρισκόταν η εικόνα καθιστούσε αδύνατη κάθε προσπάθεια προσέγγισής της.
Μετά τις προσευχές τους η εικόνα κατέβηκε σε χαμηλότερο σημείο και τελικά κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στο βουνό, όπου τελικά βρέθηκαν ενώπιον της εικόνας της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Στο σημείο αυτό έχτισαν ένα πρόχειρο ξύλινο εκκλησάκι, όπου και τοποθέτησαν την εικόνα, ενώ για την πρόσβαση σε αυτό κατασκευάστηκε σχοινένια σκάλα.
a2
Αργότερα, εκεί μετέβησαν δύο μοναχοί, οι οποίοι κατασκεύασαν ένα μικρό εκκλησάκι και δύο κελιά, δημιουργώντας ουσιαστικά τη μονή.
Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας η μονή άκμασε και απέκτησε μεγάλο αριθμό προσκυνητών και δωρητών. Η ακμή αυτή της μονής οδήγησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να την αναγνωρίσει ως Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή μονή. Σημαντική συμβολή είχε η μονή Ελώνης και στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, κάτι που πιστοποιείται και από έγγραφο της Πελοποννησιακή γερουσία.
Κατά τη βασιλεία του Όθωνα η μονή κρίθηκε διατηρητέα. Μετά το διάταγμα «περί διαλύσεως των μοναστηριών» του 1833 η μονή έχασε την παλιά της αίγλη, η περιουσία της καταπατήθηκε και οι μοναχοί εκδιώχθηκαν.
Το 1972 η μονή ανασυστάθηκε και λειτουργεί έως και σήμερα ως γυναικεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου