Οι τρεις γυναίκες οι οποίες κρατούνταν επί δεκαετίες παρά τη θέλησή
τους από ένα ζευγάρι στο νότιο Λονδίνο, κατά τα φαινόμενα δεν είχαν
υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και δεν είχαν κάποιου είδους συγγενική
σχέση μεταξύ τους, ανακοίνωσε απόψε η αστυνομία.
Ο αστυνομικός επιθεωρητής Κέβιν Χάιλαντ της Μονάδας Εμπορίας Ανθρώπων της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου είπε ότι οι τρεις γυναίκες, μια Μαλαισιανή 69 ετών, μια 57χρονη Ιρλανδέζα και μια 30χρονη Βρετανίδα, είχαν "περιορισμένη ελευθερία". Η νεότερη από αυτές φαίνεται ότι ήταν σκλάβα σχεδόν όλη της τη ζωή.
"Είμαστε βέβαιοι ότι και οι τρεις βρίσκονταν σε αυτήν την κατάσταση επί τουλάχιστον 30 χρόνια. Πιστεύουμε ότι η νεότερη δεν είχε ποτέ καμία επαφή με τον έξω κόσμο", τόνισε ο Χάιλαντ ο οποίος όμως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν η 30χρονη Βρετανίδα γεννήθηκε σε συνθήκες αιχμαλωσίας.
"Η Μονάδα Εμπορίας Ανθρώπων αντιμετωπίζει πολλές περιπτώσεις δουλείας και καταναγκαστικής εργασίας. Έχουμε δει περιπτώσεις όπου άνθρωποι κρατούνταν επί 10 χρόνια, αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε δει κάτι αντίστοιχο", είπε ο Χάιλαντ στους δημοσιογράφους.
Οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν για την υπόθεση από την οργάνωση Freedom Charity τον Οκτώβριο. Μία από τις γυναίκες είχε καταφέρει να επικοινωνήσει με την οργάνωση και να καταγγείλει ότι κρατείται σε ένα σπίτι για περισσότερα από 30 χρόνια. Αφού εντόπισαν το σπίτι και μετά από "λεπτές διαπραγματεύσεις" μεταξύ των μελών της οργάνωσης και των τριών γυναικών, οι αστυνομικοί τις απελευθέρωσαν και τις μετέφεραν "σε ασφαλές μέρος", όπως είπε ο Χάιλαντ.
Στον ιστότοπό της η Freedom Charity αναφέρει ότι βοηθά νεαρές κοπέλες να γλιτώσουν από αναγκαστικούς γάμους και από "βία για λόγους τιμής". Η ιδρύτριά της, Ανίτα Πρεμ, είπε στο κανάλι Sky News ότι μία από τις γυναίκες, η 57χρονη Ιρλανδέζα, αποφάσισε να της τηλεφωνήσει αφού την είδε σε ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση.
Η αστυνομία έχει συλλάβει δύο υπόπτους, έναν άνδρα και μία γυναίκα 67 ετών που ήταν οι "αρχηγοί της οικογένειας". Οι τρεις γυναίκες τους φοβούνταν πολύ, αφού είχαν υποστεί ψυχολογική και σωματική βία από αυτούς.
"Αρχίσαμε να μιλάμε μαζί τους όποτε μπορούσαν, έπρεπε να το κανονίζουμε εκ των προτέρων. Μας έδωσαν συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες μπορούσαν να μιλήσουν. Σχεδιάσαμε το πώς θα έβγαιναν από το σπίτι και η αστυνομία ήταν σε ετοιμότητα", πρόσθεσε η Πρεμ.
"Είναι πέραν πάσης φαντασίας, είναι αδύνατον να πιστέψει κανείς ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στη Βρετανία, στο Λονδίνο, το 2013", τόνισε η επικεφαλής της οργάνωσης. "Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συμπεριφέρονται έτσι σε ανθρώπους, είναι τόσο βάρβαρο. Όταν σου στερούν την ελευθερία δεν έχεις ζωή", είπε. Όπως διευκρίνισε, το σπίτι όπου κρατούνταν οι "σκλάβες" ήταν "ένα συνηθισμένο κτίριο σε ένα συνηθισμένο δρόμο" και κατά πάσα πιθανότητα οι γείτονες δεν είχαν καταλάβει το παραμικρό όλα αυτά τα χρόνια.
"Προσπαθούσαν επί αρκετά χρόνια να βρουν έναν τρόπο να φύγουν", συνέχισε, σημειώνοντας ότι χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Είναι και οι τρεις σε καλή κατάσταση αλλά "έχουν μπροστά τους μια δύσκολη πορεία για να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική ζωή".
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου