ΜΠΑΡΑ

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

«Δεν είναι… καλά η Μπενφίκα, κερδίζει ο Ολυμπιακός!»

 

 
Ο Πορτογάλος δημοσιογράφος της A Bola, Μιγκέλ Κορέια, μιλάει στο Onsports για τη… μάχη του Ολυμπιακού με την Μπενφίκα στο Τσάμπιονς Λιγκ και δεν μας κρύβει ότι οι Πειραιώτες μπορούν ακόμη και να κερδίσουν στο «Ντα Λουζ», καθώς η πορτογαλική ομάδα περνάει «κρίση»!
Ο συνάδελφος από την εφημερίδα της Πορτογαλίας τονίζει στο Onsports ότι το συγκρότημα του Ζόρζε Ζέσους δεν διανύει και τις καλύτερες μέρες του και το ματς με τους «ερυθρόλευκους» έχει χαρακτήρα τελικού για αυτό, αφού όπως μας τονίζει, μια νίκη μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την ψυχολογία των παικτών και μια ήττα μπορεί να φέρει ακόμη και την απομάκρυνση του προπονητή από τον πάγκο.
Ο Μιγκέλ Κορέια μας εκφράζει την άποψη ότι οι νταμπλούχοι Ελλάδας πηγαίνουν πολύ καλά φέτος και θεωρεί ότι το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο για την Μπενφίκα, ενώ μας λέει ότι οι φίλοι των «αετών» περιμένουν με… ανοικτές αγκάλες τους Ρομπέρτο και Χαβιέρ Σαβιόλα, οι οποίο υπήρξαν στο παρελθόν ποδοσφαιριστές της ομάδας από την ιβηρική χερσόνησο.
Ο ρεπόρτερ της A Bola αναφέρεται και στους λόγους που η Μπενφίκα ξόδεψε πολλά εκατομμύρια ευρώ για να κάνει δικό της τον Λιούμπομιρ Φέισα από τον Ολυμπιακό, τον ρόλο του Σέρβου μέσου στα ματς με την πρώην ομάδα του και την… κόντρα Ζέσους – Καρδόζο που έχει επηρεάσει αρνητικά και τους υπόλοιπους παίκτες της αντιπάλου των Πειραιωτών.
Η Μπενφίκα νίκησε 1-0 τη Σινφάες στο Κύπελλο Πορτογαλίας μετά τη διακοπή για τις εθνικές ομάδες. Σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτόν τον καιρό;
«Η Μπενφίκα κέρδισε 1-0, αλλά ο προπονητής δεν έπαιξε με τη βασική ομάδα. Έδωσε ευκαιρίες σε παίκτες που δεν παίζουν πολύ. Μπορεί να νίκησε, αλλά η ομάδα δεν είναι τόσο καλή όσο ήταν πέρσι και θα είναι πάρα πολύ σημαντικό το παιχνίδι της Τετάρτης με τον Ολυμπιακό».
Εννοείτε ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις στον σύλλογο αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό;
«Βέβαια. Ο προπονητής λέει ότι το πρωτάθλημα και το Κύπελλο είναι οι πιο σημαντικές διοργανώσεις και για τον ίδιο και για τους παίκτες. Προσπαθεί να αποβάλει το άγχος από τους ποδοσφαιριστές του για να μπορέσουν να παίξουν με τον Ολυμπιακό. Όλοι στην Μπενφίκα, όμως, ξέρουν ότι αν η ομάδα δεν κερδίσει τον Ολυμπιακό, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνεχίσει ο προπονητής».
Δηλαδή η Μπενφίκα δεν έχει δείξει καλή εικόνα σε Τσάμπιονς Λιγκ και Πορτογαλία;
«Όχι, ο προπονητής δεν έχει βρει ακόμη τον τρόπο να κάνει καλή ομάδα την Μπενφίκα. Φέτος έγιναν πάρα πολλές μεταγραφές. Υπάρχουν 12-13 καινούριοι παίκτες, έξι ποδοσφαιριστές από τη Σερβία και δεν είναι εύκολο να παίξουν όλοι μαζί. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον προπονητή φέτος και αυτό το ξέρει και ο ίδιος. Η Μπενφίκα παίρνει τα παιχνίδια, αλλά δεν παίζει ωραίο ποδόσφαιρο. Κερδίζει, αλλά δεν παίρνει εύκολα τα αποτελέσματα».
Άρα, υπάρχει γκρίνια στους οπαδούς;
«Ναι και φέτος δεν πηγαίνει πολύς κόσμος στο γήπεδο. Η Μπενφίκα ήταν μια ομάδα που είχε πάντα το γήπεδο γεμάτο. Πέρσι, αυτή την περίοδο, πήγαινε διπλάσιος αριθμός οπαδών στο γήπεδο. Φέτος, δεν τους αρέσει ο τρόπος που παίζει η ομάδα. Επίσης, ούτε στα αποδυτήρια πάνε καλά τα πράγματα. Ένας λόγος είναι και αυτό που έγινε στον περσινό τελικό με τον προπονητή και τον Καρδόζο (επιτέθηκε ο Καρδόζο στον Ζόρζε Ζέσους στον τελικό του Κυπέλλου Πορτογαλίας). Ο Καρδόζο ξαναγύρισε στην ομάδα, αλλά πιστεύω ότι μετά από αυτό το επεισόδιο μιλά με τον προπονητή μόνο σαν επαγγελματίας. Μέσα στα αποδυτήρια οι άλλοι παίκτες το βλέπουν αυτό και καταλαβαίνουν ότι ο Καρδόζο και ο Ζεσούς δεν μιλάνε σαν φίλοι όπως γινόταν πέρσι».
Παρόλα αυτά, οι φίλοι της Μπενφίκα θα γεμίσουν το «Ντα Λουζ»;
«Δεν ξέρω αν το γήπεδο θα είναι γεμάτο. Είναι ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για την Μπενφίκα. Δεν είναι σίγουρο, όμως, αν θα γεμίσει το γήπεδο. Θα παίξει ρόλο και το αν θα βρέχει ή όχι. Θα είναι το δεύτερο ματς στο Ντα Λουζ και μπορεί να έχει πάρα πολύ κόσμο».
Η γνώμη των Πορτογάλων οπαδών για τον Ολυμπιακό ποια είναι;
«Ξέρουν ότι ο Ολυμπιακός έχει τον Σαβιόλα και τον Ρομπέρτο, οι οποίοι μπορεί να είναι από τους λόγους που θα πάνε στο γήπεδο, για να τους δουν. Οι δύο παίκτες έχουν περάσει από εδώ και οι οπαδοί γνωρίζουν ότι πάνε καλά φέτος στον Ολυμπιακό. Και ο Ρομπέρτο είναι πάρα πολύ καλός. Ξέρουν ότι ο Ολυμπιακός έχει πάρα πολύ καλή ομάδα και είδαν τη νίκη του στο Βέλγιο με 3-0. Θεωρούν ότι ο Ολυμπιακός και η Μπενφίκα θα παλέψουν για τη δεύτερη θέση, αφού η Παρί Σεν Ζερμέν φαίνεται πως θα κερδίσει τον όμιλο. Για αυτό θα είναι πολύ σημαντικό το παιχνίδι την Τετάρτη και για τις δύο ομάδες».
Ποιοι παίκτες της Μπενφίκα μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στον Ολυμπιακό;
«Ο Καρδόζο που είναι ο πρώτος σκόρερ, ο Ματίτς που είναι σημαντικός παίκτης και ο Γκαιτάν, ο οποίος είναι πολύ γρήγορος στα άκρα και κάνει μεγάλη διαφορά. Στην άμυνα θα παίξει ένα αμυντικό χαφ και οι Λουιζάο και Γκαράι. Ωστόσο, σαν ομάδα δεν πάει καλά η Μπενφίκα. Έχει καλούς παίκτες, αλλά σαν ομάδα τα πράγματα δεν πάνε καλά για αυτήν».
Έχετε παρακολουθήσει φέτος τον Ολυμπιακό σε κάποιο παιχνίδι του είτε στο Τσάμπιονς Λιγκ είτε στην Ελλάδα;
«Ναι, ξέρω, βλέπω συνέχεια. Γνωρίζω ότι στο τελευταίο του ματς κέρδισε 4-1 (τον Πλατανιά) και ότι ο Μήτρογλου είναι ένας παίκτης που πάει πολύ καλά φέτος και οι ποδοσφαιριστές της Μπενφίκα θα προσέξουν. Οι άλλοι είναι ο Βάις και ο Σαβιόλα. Αλλά ο Ολυμπιακός φέτος πάει πολύ καλά. Έχει μόνο μια ισοπαλία στο πρωτάθλημα και καλή διαφορά τερμάτων. Η Μπενφίκα ξέρει ότι είναι δύσκολο να νικήσει τον Ολυμπιακό».
Ο τρόπος παιχνιδιού του Ολυμπιακού πώς σας φαίνεται;
«Εδώ στη Λισαβόνα πιστεύω ότι θα παίξει όπως με την Άντερλεχτ στο Βέλγιο. Θα αγωνιστεί αμυντικά και θα κοιτάξει να βγει γρήγορα στην επίθεση. Ο Μίτσελ γνωρίζει πολύ καλά την Μπενφίκα και θα είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι. Το πρόβλημα των παικτών της Μπενφίκα είναι ψυχολογικό. Μπορούν να παίξουν όσο καλή μπάλα έπαιξαν πέρσι, αλλά το μυαλό τους δεν είναι σε καλή κατάσταση. Δυσκολεύονται να παίξουν καλά. Ίσως αυτό το ματς να τους ανεβάσει, γιατί φαίνεται πως χρειάζονται μια μεγάλη νίκη για να ανέβει ξανά η ομάδα, η διοίκηση και οι φίλαθλοι. Αν η Μπενφίκα κερδίσει θα είναι σημαντικό για ολόκληρη την οικογένεια της ομάδας».
Ποια είναι η γνώμη σας για το αποτέλεσμα της αναμέτρησης; Τι πιστεύετε ότι θα γίνει στο ματς;
«Πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός δεν θα χάσει. Αν ο Ολυμπιακός πάρει μια ισοπαλία είναι ένα καλό αποτέλεσμα για αυτόν, γιατί 15 μέρες μετά παίζει στο Γ. Καραϊσκάκης, όπου με τη βοήθεια του κόσμου μπορεί να κερδίσει. Αν ο Ολυμπιακός κάνει τέσσερις βαθμούς με την Μπενφίκα, μπορεί να κατακτήσει τη δεύτερη θέση. Το πιο σημαντικό για αυτόν είναι να μην χάσει την Τετάρτη. Αν πάρει το λιγότερο έναν βαθμό θα είναι καλό».
Πιστεύετε ότι είναι εφικτό για τον Ολυμπιακό να πάρει ένα καλό αποτέλεσμα μέσα στη Λισαβόνα;
«Δεν αποκλείεται. Ο Ολυμπιακός θα παίξει με προσοχή. Η Μπενφίκα ίσως να έχει μεγαλύτερη πείρα στην Ευρώπη, αλλά από αυτά που έχει δείξει ο Ολυμπιακός φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ, το πρώτο ημίχρονο με την Παρί Σεν Ζερμέν και το ματς με την Άντερλεχτ, αν οι παίκτες του είναι προσεκτικοί από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό μπορούν να πάρουν την ισοπαλία, ακόμη και να κερδίσουν. Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει».
Μου είπατε ότι οι οπαδοί της Μπενφίκα περιμένουν να δουν τους πρώην παίκτες της ομάδας τους, τον Ρομπέρτο και τον Σαβιόλα. Η παρουσία των δύο αυτών ποδοσφαιριστών στο «Ντα Λουζ» ποια ήταν;
«Ο Ρομπέρτο δεν είχε πάει τόσο καλά, αφού έτρωγε γκολ που κανένας δεν περίμενε, αλλά ο Σαβιόλα είναι πάρα πολύ αγαπητός και ακόμη δεν έχουν καταλάβει γιατί δεν έπαιζε και ο προπονητής τον άφησε να φύγει. Τώρα, όμως και ο Ρομπέρτο θα αποθεωθεί. Ο Σαβιόλα άφησε μεγάλο όνομα εδώ στην Πορτογαλία».
Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον Λιούμπομιρ Φέισα, ο οποίος πήρε μεταγραφή το καλοκαίρι από τον Ολυμπιακό στην Μπενφίκα. Θα παίξει;
«Ίσως. Ο Ζεσούς το έχει κάνει με όλες τις μεγάλες ομάδες που έχει παίξει μέχρι τώρα. Έχει βάλει τόσο τον Φέισα όσο και τον Ματίτς όταν θέλει να δυναμώσει το κέντρο. Αλλά από την άλλη, όταν παίζουν μαζί, η Μπενφίκα δεν βγαίνει γρήγορα στην επίθεση, κάτι που θα χρειαστεί για να κερδίσει το ματς. Οπότε δεν ξέρω ποιο σύστημα θα εφαρμόσει ο Ζεσούς. Αν βάλει και τους δύο θα το κάνει για να μην βγαίνουν γρήγορα μπροστά οι επιθετικοί του Ολυμπιακού. Αν βάλει έναν από τους δύο θα φτιάξει μια πιο επιθετική ομάδα. Ωστόσο, μέχρι τώρα, όταν παίζει στην Ευρώπη ή με μεγάλες ομάδες στην Πορτογαλία βάζει και τους δύο».
Με ποια λογική η Μπενφίκα απέκτησε τον Φέισα; Γιατί εδώ στην Ελλάδα θεωρείται ότι τα χρήματα που έδωσε είναι παραπάνω από όσα άξιζε ο παίκτης…
«Η Μπενφίκα τον πήρε για να αντικαταστήσει τον Ματίτς, ο οποίος ήταν ο καλύτερος παίκτης και είχε προτάσεις το καλοκαίρι. Δεν πιστεύουν ότι θα μείνει και κατά 80% θα φύγει στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Πήρε τον Φέισα λίγο πιο νωρίς για να προσαρμοστεί στον τρόπο παιχνιδιού της Μπενφίκα και του ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία. Θα είναι βασικός όταν φύγει ο Ματίτς, ο οποίος είναι δύσκολο να μείνει γιατί έχει προτάσεις από καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, όπως από Αγγλία».
Ο Ζόρζε Ζέσους είχε ένα επεισόδιο πριν από λίγο καιρό όταν προστάτευσε έναν οπαδό της Μπενφίκα από την αστυνομία. Γιατί έγινε αυτό;
«Περιμένει να δει τι θα γίνει. Δε θα τιμωρηθεί και δεν θα έχει πρόβλημα. Ήταν ένα παιδί που ήθελε να πάρει τη φανέλα ενός παίκτη και παρενέβη η αστυνομία, με τον Ζέσους να πιστεύει ότι η αστυνομία θα χτυπήσει το παιδί και ήθελε να μην του κάνουν τίποτα. Ίσως να μην έπρεπε να αντιδράσει έτσι ο Ζέσους επειδή δεν είναι αυτή η δουλειά του, αλλά το έκανε γιατί ήταν μέσα στο γήπεδο. Και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι και ο προπονητής δεν ήταν τόσο καλά εξαιτίας των αποτελεσμάτων. Τώρα θα περιμένει τι θα γίνει, αλλά δε νομίζω να έχει πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου