ΜΠΑΡΑ

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Τουλάχιστον 900 παιδιά - «φαντάσματα» στα φανάρια

 

 
Τουλάχιστον 900 παιδιά - «φαντάσματα» στα φανάρια
Τουλάχιστον 900 παιδιά-"φαντάσματα" διαφόρων εθνικοτήτων κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, επαιτώντας στα φανάρια των δύο μεγαλουπόλεων.
Τα στοιχεία που δημοσιεύει  σήμερα εφημερίδα συγκεντρώθηκαν μέσα σε περίπου ένα χρόνο, από τον Μάιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2013.
Η καταγραφή έγινε από την κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων «ΑΡΣΙΣ», μέσω προγράμματος που χρηματοδότησε το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο το χρόνιο πρόβλημα των παιδιών των φαναριών, το οποίο όλοι γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν παρεμβαίνει.
Με καταγωγή από την Ελλάδα, αλλά και από γειτονικές χώρες, η εικόνα των ανηλίκων που ζητιανεύουν και καθαρίζουν παρμπρίζ αυτοκινήτων επιβεβαιώνει το καλοστημένο κύκλωμα εκμετάλλευσης ανηλίκων που καλύπτει το τετράγωνο των χωρών Ελλάδα, Αλβανία, Ρουμανία και Βουλγαρία. «Αυτά τα παιδιά υπάρχουν στους δρόμους και ανανεώνονται κάθε ημέρα» επισημαίνει στον «Ε.Τ.» η κ. Βαλμπόνα Χιστούνα από την «ΑΡΣΙΣ».
«Καθώς η οργάνωση έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη ήταν πιο εύκολο για μας να "ξετρυπώσουμε" αυτά τα παιδιά από όλα τα σημεία της συμπρωτεύουσας, σε αντίθεση με την Αθήνα που ασχοληθήκαμε κυρίως με κεντρικά σημεία».
Το προφίλ των παιδιών
Βρέφη στην αγκαλιά της μάνας τους μέχρι έφηβοι 17 ετών είναι τα παιδιά-"φαντάσματα" των δύο πόλεων. Στην πλειοψηφία τους κατάγονται από την Αλβανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και σε μικρότερο ποσοστό προέρχονται από Έλληνες Ρομά. Η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης κοντά στα σύνορα με Βουλγαρία έχει ως αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά που καταγράφηκαν από την οργάνωση να προέρχονται από τη γείτονα χώρα, ενώ στην Αθήνα παρατηρείται το φαινόμενο ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό να προέρχεται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, αλλά και τη Ρουμανία.
Αν και η οργάνωση προσπαθεί να ταυτοποιεί τα στοιχεία των παιδιών σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά στις περιπτώσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Στις αρχές του 2013 ο θάνατος ενός κοριτσιού από τη Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη, το οποίο χτυπήθηκε από το λεωφορείο, είχε αναστατώσει για παραπάνω από μία εβδομάδα τις αρχές οι οποίες δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της.
Παρόμοια στοιχεία έχουν καταγραφεί και τις προηγούμενες χρονιές. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα σε μια τριετία (2009-2012) έχει διαβιβάσει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές 97 καταγγελίες για εξώθηση ανηλίκων σε επαιτεία και στο ίδιο διάστημα είχαν πραγματοποιηθεί 166 επιτόπιες παρεμβάσεις για ανήλικα που εξωθούνται σε επαιτεία, χωρίς όμως να διευκρινιστεί ποτέ η καταγωγή των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου