ΜΠΑΡΑ

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Σύντομα και στην Ελλάδα: Υπό κράτηση ο Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας


Όταν οι θεσμοί λειτουργούν ελεύθερα και ανεξάρτητα, μακριά από πολιτικές πιέσεις σκευωρών και παραδικαστικά κυκλώματα, τότε ακόμη και ένας πρώην αρχηγός κράτους μπορεί να τεθεί υπό κράτηση για οικονομικές ατασθαλίες.
Υπό κράτηση βρίσκεται από σήμερα το πρωί ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, όταν κλήθηκε από την γαλλική αστυνομία στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας του 2007 από τη Λιβύη του Μουαμάρ αλ Καντάφι.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρώην πρόεδρος αρνείται τις κατηγορίες ότι έλαβε οποιαδήποτε παράνομη χρηματοδότηση για την καμπάνια του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Σαρκοζί, Μπρις Ορτεφού, ανακρίνεται επίσης από το πρωί για την ίδια υπόθεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο ένας Γάλλος επιχειρηματίας - ύποπτος από τους ανακριτές ότι διοχέτευε χρηματικά ποσά από τον Καντάφι στην προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί - συνελήφθη στη Βρετανία, ενώ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση αφού παρέστη σε δικαστήριο του Λονδίνου.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι είναι η μόνη έρευνα εν εξελίξει αναφορικά με τον πρώην πρόεδρο. Ο Σαρκοζί που διετέλεσε αρχηγός  του γαλλικού κράτους από το 2007 έως το 2012, έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη όταν ο οικονομικός εισαγγελέας απήγγειλε εις βάρος του κατηγορίες για «ωφέλεια από απάτες» αναφορικά με την υπέρβαση κατά 20 εκατ. ευρώ του ορίου προεκλογικών δαπανών στις προεδρικές εκλογές του 2012.
Ακόμη, σε εξέλιξη βρίσκεται υπόθεση για την άσκηση επιρροής από τον Σαρκοζί στον δικαστή Αζιμπέρ, που ερευνούσε δικές του υποθέσεις, αλλά και για την απευθείας ανάθεση συμβολαίων από το Προεδρικό Μέγαρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου