ΜΠΑΡΑ

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Σκηνές από ταινία τρόμου στο Σισμανόγλειο

Γιατροί και νοσηλευτές τρέχουν πανικόβλητοι. Ασθενείς ζητούν βοήθεια. Φλόγες ξεσπούν στον πρώτο όροφο και άνθρωποι εγκλωβίζονται σε θαλάμους νοσηλείας.
Το Σισμανόγλειο χτυπήθηκε από έναν ισχυρό σεισμό έπειτα από ημέρα γενικής εφημερίας. Το πλήγμα είναι βαρύ και η αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτεί συντονισμό πολλών υπηρεσιών. Η πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα γίνεται δύσκολη.
Το προσωπικό συγκεντρώνεται στο προαύλιο για να πάρει οδηγίες, ενώ ασθενοφόρα, ειδικά οχήματα του ΕΚΑΒ και περιπολικά έχουν κατακλύσει τον χώρο. Από κοντινή απόσταση ακούγονται οι σειρήνες και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα εισβάλλουν στον χώρο δύο βαριά πυροσβεστικά οχήματα και ένα κλιμακοφόρο.
Ευτυχώς, επρόκειτο για άσκηση ετοιμότητας, η οποία ξεκίνησε στις 9 χθες το πρωί και έληξε το μεσημέρι. Το σενάριο είχε ανατριχιαστικό ρεαλισμό και προέβλεπε μαζικό ατύχημα από φυσική καταστροφή και παρουσία λοιμώδους νοσήματος. Σύμφωνα με αυτό, το νοσοκομείο υπέστη κτιριακές και ηλεκτρομηχανικές ζημιές στα χειρουργεία, στα εργαστήρια και στα μαγειρεία. Μεταξύ των εγκλωβισμένων περιλαμβανόταν και ένας ασθενής με φυματίωση.
Η μονάδα ειδικών καταστροφών του ΕΚΑΒ εγκατέστησε ένα ειδικό όχημα, με γεννήτρια, σκηνές, φορεία, φωτιστικά σώματα και λοιπό εξοπλισμό. Μέσα σε δέκα λεπτά στήθηκε μία μεγάλη σκηνή, στην οποία τοποθετήθηκαν δέκα φορεία. Εκεί έγινε η πρώτη διαλογή των ασθενών, οι οποίοι θα μεταφέρονταν στο γειτονικό Αμαλία Φλέμιγκ. Το μολυσματικό περιστατικό διακομίστηκε από τα 'επείγοντα' με ειδικό ασθενοφόρο. Στο εσωτερικό του έφερε ειδική επένδυση, με την οποία αποτρέπεται η μετάδοση του παθογόνου μικροοργανισμού. Οι διασώστες έφεραν τις ειδικές πορτοκαλί στολές, ενώ το φορείο είχε γυάλινο θόλο και δημιουργούνταν στο εσωτερικό του 'αρνητική πίεση'.
Εντυπωσιακή ήταν η διάσωση ασθενούς από τον τρίτο όροφο του κτιρίου. Ομάδα διασωστών ανέβηκε με την ειδική σκάλα στο μπαλκόνι. Σε μία κολόνα στερέωσαν σχοινί και δημιούργησαν ένα 'τελεφερίκ' μεταξύ τρίτου ορόφου και εδάφους. Ολοι κρατούσαν την ανάσα τους, όσο ο διασώστης κατέβαζε το φορείο από ύψος δέκα μέτρων...
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ
Το σχέδιο κατέδειξε αδυναμίες
Τις αδυναμίες του συστήματος διάσωσης αποκαλύπτουν οι ασκήσεις ετοιμότητας που γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία.
Η χθεσινή άσκηση αποκάλυψε στο 'Σισμανόγλειο' δύο αδυναμίες: Πως η κεντρική είσοδος δεν είναι η πιο κατάλληλη για διαχείριση τέτοιας κρίσης και πως το τμήμα επειγόντων περιστατικών χρειάζεται βελτιώσεις στη διαχείριση και στην πρόσβαση.
Στην άσκηση συμμετείχαν το Πυροσβεστικό Σώμα, η ΕΜΑΚ, το ΕΚΑΒ, ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ), η Αστυνομία και το ΓΕΕΘΑ. Σκοπός ήταν να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας του προσωπικού (επαγγελματίες Υγείας και λοιπό προσωπικό). Το σενάριο και οι ενέργειες προβλέπονται στο ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο 'Σώστρατος', το οποίο αφορά την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.
'
Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πολλές ασκήσεις και το επόμενο διάστημα θα γίνουν περισσότερες', εξηγεί στο 'Εθνος' ο Νίκος Παπαευσταθίου, διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Ασκήσεις έχουν γίνει στα νοσοκομεία Σπάρτης, Αργους, Ναυπλίου, Λαμίας, Καρπενησίου, 'Γ. Γεννηματάς' της Αθήνας.
Και στην περιφέρεια
Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν στο 'Παπανικολάου' και στο 'Ιπποκράτειο' της Θεσσαλονίκης, στα Νοσοκομεία Γαννιτσών και Σερρών και στο τέλος Φεβρουαρίου στα Νοσοκομεία Λάρισας, Βόλου, 'Θριάσιο', Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Ρίου. Στη χθεσινή άσκηση συμμετείχαν τα διασυνδεδεμένα νοσοκομεία 'Σισμανόγλειο', 'Αμαλία Φλέμιγκ' και Παίδων Πεντέλης. Το 'Αμαλία Φλέμιγκ' δέχτηκε περιστατικά και στο δεύτερο έγιναν οι εργαστηριακές εξετάσεις που δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο 'Σισμανόγλειο'.
Εκτός από το καθαρά νοσηλευτικό σκέλος, το νοσοκομείο έπρεπε να κινητοποιήσει τις διοικητικές και τεχνικές του υπηρεσίες. Μεταξύ των θεμάτων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ήταν τα εξιτήρια που έπρεπε να δοθούν και η προμήθεια υλικού, το οποίο καταστράφηκε από τον σεισμό.
Την εξέλιξή της παρακολούθησαν ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο διοικητής του νοσοκομείου Μανώλης Κουταλάς, ο επιθεωρητής του ΕΚΕΠΥ Γιώργος Μίχος, ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος, και ανώτεροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.
Δημήτρης Καραγιώργος
Φωτογραφίες Χάρης Γκίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου