Η δραματική κατάσταση της συνεχιζόμενης φτωχοποίησης του Ελληνικού Λαού κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 και των Μνημονίων από το 2010 αποτυπώνεται και αριθμητικά. Υπολογίζεται ότι από το 2008 ως τις αρχές του 2016 τα Ελληνικά νοικοκυριά έχασαν το 37,5% του χρηματοοικονομικού πλούτου τους! Παράλληλα απώλεσαν και την δυνατότητα να αποταμιεύουν χρήματα, με την αποταμίευση να παραμένει εδώ και χρόνια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με μελέτη που «φιλοξενεί» το οικονομικό δελτίο της Τραπέζης της Ελλάδος με τίτλο «Η οικονομική συμπεριφορά των νοικοκυριών στην Ελλάδα: Πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές».
Ως το τέλος του 2008 η αποταμίευση των νοικοκυριών παρέμενε υψηλή, υποστηριζόμενη από τις υψηλές επενδύσεις των νοικοκυριών κυρίως σε ακίνητα. Πέρα από αυτό, τα τελευταία χρόνια περιορίζονται διαρκώς οι δαπάνες που αφορούν διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ παρατηρείται αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των δαπανών που διατίθενται για την κάλυψη βασικών αναγκών, υποδηλώνοντας μια μεταβολή του καταναλωτικού προτύπου των νοικοκυριών. Κοινώς, οι πολίτες «κόβουν» από παντού για να μπορέσουν να καλύψουν τις καθημερινές βασικές ανάγκες τους.
Όπως επισημαίνεται στην μελέτη, κατά την επιδείνωση της κρίσης τα περισσότερα νοικοκυριά σταμάτησαν να παίρνουν ρίσκα και προχώρησαν σε αναδιάταξη του χαρτοφυλακίου τους, με προτίμηση για τις πιο άμεσα ρευστοποιήσιμες μορφές χρηματοοικονομικού πλούτου, όπως οι καταθέσεις, ενώ το μερίδιο σε μετοχές, χρεόγραφα και αμοιβαία κεφάλαια μειώθηκε σημαντικά.
Κάτι παραπάνω, δηλαδή, από το 1/3 της περιουσίας των Ελλήνων «έκανε φτερά», ως το τραγικό αποτέλεσμα των τόσων ετών της οικονομικής κρίσης και κυρίως της εισόδου της Χώρας στην μέγγενη των Μνημονίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου