ΜΠΑΡΑ

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Βυθισμένα και εγκαταλειμμένα πλοία στο καρνάγιο της Ρόδου

Το “Καρνάγιο” της Ρόδου δεν είναι μόνο νεκροταφείο αυτοκινήτων και δικύκλων, όπως προέκυψε από την αποκαλυπτική βιντεοσκόπηση του βυθού της, ένα βίντεο που προβλήθηκε από μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια της πρωτεύουσας και της περιφέρειας, αλλά και “νεκροταφείο πλοίων”.

Στη δεξαμενή του έχουν βυθιστεί ήδη τρία πλοία και υπάρχει κίνδυνος να βυθιστούν και άλλα, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τόσον από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου όσο και το Λιμεναρχείο Ρόδου.
Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα μότορσιπ που φέρει το όνομα “Kostas”, μια φορτηγίδα και ένα άλλο πλοίο το όνομα του οποίου δεν διακρίνεται.
Σήμερα στο “Καρνάγιο” δεξαμενίζονται τα πλοία “ΣΥΜΗ” και “ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΔΕΝΗ” τα οποία, ως γνωστόν εκτελούν δρομολόγια από Ρόδο προς Σύμη και Πανορμίτη για τους χειμερινούς μήνες της ακινησίας τους.
Εκτός όμως, από τα παραπάνω πλοία στον ίδιο χώρο είναι δεμένα επί πολλούς μήνες ένα υδροπτέρυγο, το πλοιάριο “Κατερίνα” που ήταν επί χρόνια παροπλισμένο στο λιμάνι του Μαντρακιού και απομακρύνθηκε, και το φορτηγό πλοίο “CHRISSOULA S” το οποίο έχει κατασχεθεί, λόγω χρεών της πλοιοκτήτριας εταιρείας, από τραπεζικό πιστωτικό ίδρυμα.
Το τελευταίο έχει εγκαταλειφθεί πλήρως στην τύχη του και υπάρχει κίνδυνος να βυθιστεί αν σε μια σφοδρή κακοκαιρία σπάσουν οι κάβοι του συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα πλοία.
Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι μπάζει νερά ήδη και, συνεπώς, ο κίνδυνος βύθισής του, είναι πολύ μεγάλος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το θέμα των βυθισμένων πλοίων, καθώς και των παροπλισμένων και εγκαταλειμμένων, έφερε στο προσκήνιο η ναυτιλιακή εταιρεία “Dodekanisos Seaways” με εξώδικη καταγγελία – διαμαρτυρία προς τον νέο πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλη Χριστοδούλου με κοινοποίηση στον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, στον Λιμενάρχη Ρόδου κ. Νίκο Αρμπουνιώτη και στην εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Φυσικά, οι ευθύνες για τη βύθιση των τριών πλοίων βαρύνουν εξ ολοκλήρου την προηγούμενη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου και τον πρώην λιμενάρχη κ. Γιώργο Σεφεριάδη για την ολιγωρία που επέδειξαν, μολονότι υπήρξαν αρκετές αναφορές και καταγγελίες από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.egkataleimmena_ploia_rodos_
Πάντως, το σοβαρό αυτό θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου με πρωτοβουλία του Λιμενάρχη και ελπίζεται να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για το ξεκαθάρισμα της τριτοκοσμικής κατάστασης που επικρατεί στο Καρνάγιο.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι εξαιτίας της ολιγωρίας και πάλι των αρμοδίων βυθίστηκε στο λιμάνι της Ακαντιάς το τούρκικο πλοίο “NOUR-M” με συνέπεια το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να υποχρεωθεί σε δαπάνη ύψους 450.000 ευρώ περίπου για την ανέλκυσή του, και στη συνέχεια στη βύθισή του στ’ ανοικτά της θάλασσας Ρόδου, καθώς και την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε στην προβλήτα της Ακαντιάς, στο σημείο που δένουν τα πλοία της Blue Star.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου