ΜΠΑΡΑ

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ψευδής η είδηση ότι βρέθηκε ο Δούρειος Ίππος στην Τουρκία

sto-fos-o-muthikos-doureios-ippos
Για να δούμε τι έλεγε η είδηση που αναπαράχθηκε με τεράστια ταχύτητα:
"Τεράστιας σημασίας αρχαιολογική ανακάλυψη, και ίσως μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της ανθρωπότητας, υποστηρίζουν ότι έκαναν δύο Καθηγητές Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, οι οποίοι ηγούνται μία ομάδας Τούρκων αρχαιολόγων.
Ο Κρις Γουίλσον και η Κριστίν Μόρις υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν κομμάτια του μυθικού Δούρειου Ίππου, δηλώνοντας μάλιστα ότι τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης τους δίνουν «υψηλά ποσοστά πιθανοτήτων» να είναι πράγματι μέρη του ομηρικού ξύλινου αλόγου που έφτιαξαν οι Έλληνες για να μπορέσουν να εισβάλουν στην Τροία.
Οι ανασκαφές από την αρχαιολογική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βοστόνης οι οποίες εκτελούνται στον λόφο του Χισαρλίκ, στον ιστορικό χώρο της Τροίας, έφεραν πρόσφατα στο φως μια μεγάλη κατασκευή μήκους σχεδόν 15 μέτρων, από ξύλα τα οποία αρχικά ανήκαν σε πλοία, αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στη δημιουργία μιας πρωτότυπης κατασκευής που όμοιά της δεν είχαν συναντήσει ξανά οι αρχαιολόγοι. Κοντά στην ξύλινη κατασκευή βρέθηκε και μια φθαρμένη επιγραφή από μπρούτζο στην οποία αναγράφεται «Οι Έλληνες το αφιερώνουν στην Αθηνά για την επιστροφή τους στην πατρίδα».
Τα ευρήματα, τα  οποία οι εργαστηριακές αναλύσεις τοποθετούν χρονολογικά περί τον 12ο και 11ο αιώνα π.Χ., έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης."
2014-11-05 16_12_18-Στο φως ο μυθικός Δούρειος Ίππος; _ naftemporiki.gr
Μια τέτοια ανακάλυψη θα ήταν όντως τρομερή και ΣΟΚαριστική αλλά αυτό που μου έκανε αμέσως εντύπωση είναι ότι ενώ αναφέρονται το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και κάποια ονόματα καθηγητών δεν αναφέρεται που δημοσιεύτηκαν τα ευρήματά τους.  Οι επιστήμονες δεν ανακοινώνουν αποτελέσματα της δουλειάς τους σε δημοσιογραφικές διασκέψεις πριν να έχουν περάσει από τη διαδικασία της δημοσίευσης σε έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση όπου έχει τουλάχιστον αξιολογηθεί ανεξάρτητα ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι προϊόν ορθής εφαρμογής της επιστημονικής μεθόδου. Στη συνέχεια κι αφού γίνει η δημοσίευση η τουλάχιστον εγκριθεί προς δημοσίευση η έρευνα τότε κάποιοι επιλέγουν να μιλήσουν στους δημοσιογράφους ειδικά αν πρόκειται για μεγάλη ανακάλυψη.
Έτσι αυτό που έκανα είναι να ψάξω στη βιβλιογραφία για δημοσιεύσεις των εν λόγω αρχαιολόγων. Βρήκα μία Κριστίν Μόρις στο κολέγιο Trinity στο Δουβλίνο η οποία αν και είναι καθηγητής αρχαιολογίας και ειδικά ελληνικής, δεν φαίνεται από τις δημοσιεύσεις της να έχει εμπειρία αρχαιολογίας πεδίου, δεν κάνει ανασκαφές δηλαδή και δεν έχει καμία σχετική δημοσίευση για την Τροία και εν τέλει είναι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού από τη Βοστόνη. Έτσι έκανα μία μικρή επίσκεψη στην ιστοσελίδα του αρχαιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Βοστόνης όπου καλά μαντέψατε δεν υπάρχει κανένας με τα ονόματα που επικαλείται το άρθρο ούτε καν στο διοικητικό προσωπικό.
Τα στοιχεία άρχισαν να συγκλίνουν στην αρχική μου υποψία ότι πρόκειται για μία πλήρως κατασκευασμένη είδηση. Τέλος έκανα μία μικρή έρευνα για τη φωτογραφία των ευρημάτων που φαίνεται στο άρθρο
Και εδώ τα πράγματα δεν είναι καλά για τους φίλτατους δημοσιογράφους αφού πρόκειται για μία φωτογραφία από την ιστοσελίδα της δανέζικης εταιρίας http://www.dendro.dk/ η οποία ειδικεύεται στη χρονολόγηση ξύλων.
Τελικά όμως η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει όταν έπεσα στη πηγή της είδησης. Το άρθρο είναι μετάφραση του ομώνυμου δημοσιεύματος του σατιρικού μπλόγκ http://worldnewsdailyreport.com/ . 
Μάλιστα για του λόγου το αληθές μεταφράζουμε το disclaimer:
"To worldnewsdailyreport.com είναι μία σατιρική web έκδοση ειδήσεων και πολιτικής, η οποία μπορεί ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πραγματικά ονόματα, συχνά σε ημι-πραγματικό ή ως επί το πλείστον πλασματικό τρόπους. Όλα τα άρθρα ειδήσεων που περιέχονται σε worldnewsdailyreport.com είναι μυθοπλασία, και πιθανώς ψευδείς ειδήσεις. Οποιαδήποτε ομοιότητα με την αλήθεια είναι καθαρά  τυχαία, εκτός από όλες τις αναφορές σε πολιτικούς ή / και διασημότητες, στην οποία περίπτωση θα βασίζονται σε πραγματικούς ανθρώπους, αλλά εξακολουθεί να είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου μυθοπλασία."
Εν κατακλείδι αν και δεν έχω την κατάλληλη γνώση θεωρώ λίγο δύσκολο να βρεθούν ξύλινα μη απολιθωμένα κομμάτια ηλικίας 3000+ χρόνων. Αλλά έτσι κι αλλιώς το δημοσίευμα καταρρίπτεται πλήρως!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου