ΜΠΑΡΑ

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

ιογενεις μυοκαρδιτιδα o ολαιταν........τη ειναι η μυοκαρδιτιδα




Η μυοκαρδίτιδα είναι ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του καρδιακού μυ (δηλ. του μυοκαρδίου) με ένα μεγάλο εύρος κλινικής εικόνας, από ανεπαίσθητη έως ολέθρια. Η μυοκαρδίτιδα περιγράφεται ως «μια φλεγμονώδη διήθηση του μυοκαρδίου με νέκρωση και/ή εκφυλισμό των γειτονικών μυϊκών κυττάρων.» Συνήθως εκδηλώνεται σε ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο και μπορεί να αποβεί σε ραγδαία εξελισσόμενη (και κάποιες φορές μοιραία) καρδιακή ανεπάρκεια και αρρυθμία.

Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να προκληθεί από μία πληθώρα από λοιμώξεις και καταστάσεις όπως είναι διάφοροι ιοί, σαρκοείδωση, αυτοάνοσα νοσήματα και άλλα. Η πιο συχνή αιτία είναι μυοκαρδίτιδα από λοίμωξη του  καρδιακού μυ από κάποιο ιό. Ο ιός προσβάλει το μυοκάρδιο και προκαλεί τοπική φλεγμονή.



Ένας μεγάλος αριθμός αιτιών έχουν καθοριστεί ότι μπορεί να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα, αλλά συχνά δεν μπορεί να βρεθεί η αιτία. Τρεις κυρίως είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να προκληθεί μυοκαρδιακή βλάβη του τύπου της μυοκαρδίτιδας:

Η άμεση επίδραση του λοιμογόνου παράγοντα στο μυοκάρδιο.  Η επίδραση τοξινών στο μυοκάρδιο. Η βλάβη του μυοκαρδίου μέσω ανοσοβιολογικών μηχανισμών σε οξεία ή χρόνια φάση.



Τα σημάδια και τα συμπτώματα που σχετίζονται με την μυοκαρδίτιδα ποικίλουν και σχετίζονται με την φλεγμονή στο μυοκάρδιο, ή την αδυναμία του καρδιακού μυ που έπεται της φλεγμονής. Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών μπορεί να είναι ασυμπτωματικό, λόγω της κάλυψης των εκδηλώσεων της μυοκαρδίτιδας από τα συμπτώματα της γενικής λοίμωξης. Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Δυνατός οπισθοστερνικός πόνος στο στήθος. Αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία ή αφύσικοι παλμοί (αρρυθμίες).



Αιματολογικές εξετάσεις. Για να ελεγχθούν σημάδια λοίμωξης ή φλεγμονής ή τα επίπεδα των ενζύμων που μπορεί να δείχνουν ζημιά στην καρδιά. Οι αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να δείξουν κάποιον από τους ιούς που έχουν συσχετιστεί με την μυοκαρδίτιδα.

Τα συχνότερα ευρήματα στον αιματολογικό έλεγχο είναι:

Λευκοκυττάρωση (αυξημένος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων) Αυξημένη ταχύτητα καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων (ESR).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου