ΜΠΑΡΑ

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Εκατομμύρια λίτρα παράνομου πετρελαίου στην αγορά με εμπλοκή της ΕΤΕΚΑ

Εκατομμύρια λίτρα παράνομου πετρελαίου στην αγορά με εμπλοκή της ΕΤΕΚΑ Ο πρόεδρος του ομίλου πετρελαιοειδών "ΕΤΕΚΑ" Γ. Σπανός και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος ανάμεσα στους συλληφθέντες

Ο πρόεδρος του ομίλου πετρελαιοειδών "ΕΤΕΚΑ" και πρόεδρος της ομάδας του Ατρόμητου, Γιώργος Σπανός και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες για τη μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων την οποία έρευνα απο χθες η Ασφάλεια Αττικής.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 15 άτομα, ηλικίας από 36 έως 62 ετών, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και υπάλληλοι της εταιρείας, όπως επίσης και δύο υπάλληλοι υπουργείου και ένας υπάλληλος του Α' Τελωνείου Πειραιά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας οι συλληφθέντες έχουν διαθέσει παράνομα στο εμπόριο την τελευταία διετία περίπου 4.500.000 λίτρα πετρελαίου ναυτιλίας, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ξεπερνούν τα 3.500.000 ευρώ. Οι προσαγωγές για την υπόθεση έχουν ξεπεράσει τις 30, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται με επίκεντρο, κυρίως, τη δυτική Αττική. Εξάλλου, μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί 8.000 λίτρα ναυτιλιακού καυσίμου.
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για λαθρεμπόριο καυσίμων, κακουργηματική απάτη σε βάρος ναυτιλιακών εταιρειών, νομιμοποίηση εσόδων απο εγκληματική δραστηριότητα, ενεργητική και παθητική δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας. Μεταξύ των εμπλεκομένων είναι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων και στελέχη εταιριών διακίνησης πετρελαίου.
Σε ό,τι αφορά τη δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, οι οδηγοί βυτιοφόρων-υπάλληλοι της εταιρείας, κατά την μετάβασή τους στα σημεία ελλιμενισμού διαφόρων πλοίων, ανά την επικράτεια δεν παρέδιδαν ολόκληρη την ποσότητα του πετρελαίου, η οποία αναγράφονταν στα παραστατικά.
Ακολούθως, το υπόλοιπο του πετρελαίου το επέστρεφαν στην εταιρεία και στη συνέχεια οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης το διέθεταν εκ νέου στο εμπόριο, μέσω «συνεργαζόμενων» πρατηρίων υγρών καυσίμων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το επαναδιέθεταν αυτούσιο στους πλοιοκτήτες. Μέχρι στιγμής έχει προκύψει ότι η εγκληματική οργάνωση «συνεργαζόταν» με δώδεκα πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αττική.
Η ΕΤΕΚΑ ιδρύθηκε το 1983 και την ίδια χρονιά εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών της ΕΛΒΥΝ στο Πέραμα. Σήμερα διαθέτει 270 πρατήρια καυσίμων στην Ελλάδα.
Ικανοποίηση της ΟΒΕ για την εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπορίας

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπορίας και παραβατικότητας στην αγορά καυσίμων.
Κατά την ΟΒΕ, το περιστατικό επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τις καταγγελίες των πρατηριούχων ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων γνωρίζει νέες ημέρες δόξας. Θεωρεί, δε, ότι αν απομονωθούν αυτά τα φαινόμενα η πλειονότητα των πρατηριούχων θα χαίρουν της εκτίμησης των καταναλωτών.
Οι βενζινοπώλες τονίζουν ότι οι συνέπειες του λαθρεμπορίου/ παραεμπορίου δεν αφορούν μόνο τα δημόσια έσοδα αλλά πολλούς τομείς.
Με αφορμή την απεργία των εργαζομένων στα Διυλιστήρια, η ΟΒΕ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι με την κάθετη μείωση της κατανάλωσης που επικρατεί δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Καύσιμα υπάρχουν στα πρατήρια και δεν χρειάζεται να τρέχουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους δημιουργώντας καταστάσεις πανικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου