ΜΠΑΡΑ

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Σε 100 ημέρες θα 'χουμε Αλκατράζ


Με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη χορήγηση αδειών σε κρατουμένους και τη λειτουργία, εντός 100 ημερών, φυλακής υψίστης ασφαλείας για τους επικίνδυνους εγκληματίες απαντά η κυβέρνηση στο νέο κρούσμα παραβίασης αδείας, αυτή τη φορά από τον καταδικασμένο για την υπόθεση της 17Ν Χριστόδουλο Ξηρό.
Τα δύο μέτρα αποφασίστηκαν σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο έπειτα από χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Χαρ. Αθανασίου και Ν. Δένδια, αντίστοιχα, στον απόηχο της απόφασης του Χρ. Ξηρού να μην επιστρέψει στον Κορυδαλλό μετά την εννεαήμερη αδεια που του είχε χορηγηθεί από το αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ. Αθανασίου, επανεξετάζεται όλο το νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης αδειών σε καταδίκους και ειδικά σε αυτούς της συγκεκριμένης κατηγορίας κρατουμένων. Με το νέο καθεστώς δεν θα επιτρέπεται σε καταδικασθέντες για τρομοκρατία να παίρνουν άδειες, ενώ δεν αποκλείεται οι σκληρές ρυθμίσεις να επεκταθούν και σε όσους έχουν καταδικαστεί για οργανωμένο έγκλημα.
Υπό πειθαρχικό έλεγχο
Παράλληλα, όλα τα μέλη του συμβουλίου που ενέκριναν την άδεια τίθενται υπό πειθαρχικό έλεγχο. Ο κ. Αθανασίου παρήγγειλε τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος της διευθύντριας του Κορυδαλλού και της κοινωνικής λειτουργού, ενώ για την αναπληρώτρια εισαγγελική λειτουργό που εκτελούσε χρέη προέδρου, οι σχετικές διαδικασίες κινούνται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Την έρευνα, κατόπιν εντολής της εισαγγελέως Ευτέρπης Κουτζαμάνη, θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Ευάγγελος Ζαχαρής. Ο 56χρονος Χριστόδουλος Ξηρός, καταδικασμένος σε 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, δεν εμφανίστηκε την τελευταία ημέρα της αδείας του (την περασμένη Δευτέρα) στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις αστυνομικές αρχές για την εξαφάνισή του.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ήταν η 7η φορά που ο συγκεκριμένος κρατούμενος έκανε χρήση της αδείας του, χωρίς έως τώρα να έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα. Από τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν πέρασε πρώτη φορά την πόρτα των φυλακών, και μέχρι προχθές τηρούσε κανονικά τους όρους που του είχαν τεθεί. Το αρμόδιο συμβούλιο έχει χορηγήσει άδειες σε όλους τους καταδικασμένους για την υπόθεση της 17Ν που είναι έγκλειστοι, δηλαδή στους Ηρ. Κωστάρη και Βασ. Τζωρτζάτο (ο Σάββας Ξηρός νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Λάρισας), με εξαίρεση τους Αλ. Γιωτόπουλο και Δημ.Κουφοντίνα, των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται.
«Το ευεργέτημα της αδείας των κρατουμένων, που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς σωφρονιστικούς κανόνες και τον Σωφρονιστικό Κώδικά μας, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε μέσο αμφισβήτησης των θεσμών της χώρας και υπονόμευσης της αντιεγκληματικής πολιτικής της» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, για να προσθέσει ότι «επανεξετάζουμε το όλο νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης αδειών σε καταδίκους και ειδικά της συγκεκριμένης κατηγορίας κρατουμένων».
Ο δικηγόρος του Χρ. Ξηρού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, χαρακτήρισε πολιτική την απόφαση του εντολέα του, «συνεπή με την επαναστατική του δράση». Εκτίμησε ότι ενδεχομένως τα αιτήματα που έχει υποβάλει μέχρι σήμερα και απορρίφθηκαν να τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση. «Μπόρεσε και ξέφυγε, όπως κάθε επαναστάτης πρέπει να κάνει», είπε ο Φρ. Ραγκούσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» χαρακτήρισε «ανατριχιαστική» τη δήλωση του συνηγόρου του Χριστόδουλου Ξηρού και διερωτήθηκε «εάν ένας καταδικασμένος τρομοκράτης έχει επαναστατικό καθήκον, μήπως δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν απλοί κρατούμενοι;»
Απέρριψε το ενδεχόμενο να αφεθεί ελεύθερος ο Σάββας Ξηρός λέγοντας ότι νοσηλεύεται και λαμβάνει κάθε φροντίδα για την υγεία του, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Οταν έχεις να κάνεις με περιπτώσεις αμετανόητων καταδικασθέντων για τρομοκρατικές ενέργειες, δεν πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απλοί κρατούμενοι».
Θεσμός 23 χρόνων
Πάντως ο ευεργετικός θεσμός των αδειών μετρά 23 χρόνια και η εφαρμογή του κρίνεται ιδιαιτέρως επιτυχημένη όσον αφορά τα ποσοστά παραβιάσεων των αδειών, που δεν παρουσιάζονται υψηλά. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι κρατούμενοι που «δραπέτευσαν» με το κόλπο της άδειας αγγίζουν κατά μέσο όρο ποσοστό που δεν ξεπερνά το 4% και είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης.
Αντίθετα, πληθαίνουν οι καταγγελίες εγκλείστων ότι αιτήματά τους για χορήγηση αδειών απορρίπτονται χωρίς αιτιολογία και με γενικόλογες αναφορές. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ένα από τα βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων των κρατουμένων είναι το ότι κόβονται ή ψαλιδίζονται οι άδειές τους κατά το δοκούν (διήμερη «δοκιμαστική» άδεια).
Ο «τρόμος» της Ντόρας
Φαντάσματα τρομοκρατίας βλέπουν ορισμένοι στην κυβερνητική παράταξη μετά την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, η οποία σήμανε συναγερμό στο μέγαρο Μαξίμου. Η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη σε δήλωσή της συνδύασε την απόδραση Ξηρού με την εξαφάνιση των Μαζιώτη και Ρούπα, έκανε λόγο για «βάσιμες ενδείξεις ότι υπάρχει συνεργασία της εγχώριας τρομοκρατίας με το οργανωμένο έγκλημα» και συμπέρανε ότι «ενδέχεται να ετοιμάζεται μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα». Η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε ότι υπάρχει ανάγκη επανεξέτασης του θεσμικού πλαισίου και του τρόπου εφαρμογής του και να σταλεί το μήνυμα ότι η δημοκρατία δεν εκδικείται, όμως αμύνεται λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία των θεσμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου