ΜΠΑΡΑ

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Στο υπουργείο Οικονομικών η «καυτή πατάτα» της υγείας



Στο υπουργείο Οικονομικών η «καυτή πατάτα» της υγείας
Το υπουργείο Υγείας φέρεται να κατανοεί την ανάγκη συγκράτησης στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης - Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσει να το καταλάβει;
Εκρηκτική κατάσταση διαμορφώνει για την υγεία ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2014.
Με τις δαπάνες του Κοινωνικού Προϋπολογισμού να είναι μειωμένες κατά 4,753 δισ. ευρώ, από 40,146 δισ. το 2013 σε 35,393 δισ. ευρώ, που αφορούν συντάξεις, υγεία και επιδόματα, οι χαμηλόμισθοι, άνεργοι και συνταξιούχοι θα βρεθούν σε πολύ χειρότερη θέση την επόμενη χρονιά.
Το τοπίο ειδικά στην Υγεία προαλείφεται εκρηκτικό, καθώς η συνολική μείωση των δαπανών αγγίζει το 20%. Νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ οδηγούνται σε οικονομικό στραγγαλισμό, τη στιγμή που ήδη βρίσκονται σε απορρύθμιση, λόγω των ελλείψεων σε βασικά υλικά και φάρμακα. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς τα κονδύλια για την Επιτροπή Προμηθειών μειώνονται σε 201 εκατ. ευρώ το 2014 έναντι 385 εκατ. ευρώ 2013 και 304,56 εκατ. ευρώ το 2012. Δηλαδή, τα κονδύλια για τις προμήθειες θα μειωθούν κατά 47,8% σε σχέση με το 2013!
Με την ταυτόχρονη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, κάτω από τα 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ, που έχουν θέσει ως «κόκκινη γραμμή» όλοι οι φορείς της αλυσίδας του φαρμάκου (φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), ιατρικές ενώσεις και σύλλογοι ασθενών, επαπειλείται δημιουργία σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στην Υγεία.
190912103859 9070
Η καταβαράθρωση της φαρμακευτικής δαπάνης σημαίνει δύο πράγματα για τον έλληνα ασθενή: ότι ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει δραματικές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς σε συνδυασμό με τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων που θέλει να φέρει το υπουργείο Υγείας, μπορεί να τεθεί θέμα «επιβίωσης» ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Από την άλλη, μόνο από τις περικοπές της φαρμακευτικής δαπάνης οι ασφαλισμένοι θα οδηγηθούν -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών- να πληρώνουν στο τέλος του 2013 μεσοσταθμική συμμετοχή στα φάρμακα κοντά στο 32%, όταν το 2010 ήταν μόλις 9%.
Το υπουργείο Υγείας φέρεται να έχει κατανοήσει ότι ο προϋπολογισμός του 2014 διαμορφώνει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στη δημόσια υγεία και πετάει το μπαλάκι στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι αρμόδιο για την τελική διαμόρφωση του Κρατικού Προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική πρότασή του για διαμόρφωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,02 δισ. φέρεται να αναθεωρείται στο «κόκκινο» όριο των 2,25 δισ.
Επομένως, στη «διακριτική ευχέρεια» του υπουργείου Οικονομικών είναι να δώσει το «πράσινο φως», ώστε να μην πέσει έστω η φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και έτσι να διασωθεί κατά ένα σημαντικό μέρος η περίθαλψη του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου