ΜΠΑΡΑ

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

ΕΕ: Καμία ενταξιακή συζήτηση με την Τουρκία λόγω των εντάσεων στο Αιγαίο

«Οι εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», ανέφερε η νέα έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε την Τρίτη την πιθανότητα να ανοίξει οποιοδήποτε νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας, ιδίως στο Αιγαίο, «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας» με τα κράτη-μέλη της.

«Οι εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», ανέφερε η νέα έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη.

«Η Τουρκία είναι υποψήφια (προς ένταξη) χώρα, καθοριστικός εταίρος για την ΕΕ και παράγοντας-κλειδί, αλλά δεν έχει έρθει η ώρα για να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις», εξήγησε η ύπατη εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι παρουσιάζοντας την έκθεση στο Στρασβούργο, όπου συνήλθε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η χώρα αυτή συνεχίζει να απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στον τομέα του Κράτους του Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», υπερθεμάτισε ο αυστριακός επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για την πολιτική της ΕΕ ως προς τη γειτονία και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση.

Αντιδρώντας στην έκθεση, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκρινε ότι «ορισμένες δηλώσεις, ορισμένες κατηγορίες και ορισμένες τοποθετήσεις εναντίον της Τουρκίας που περιέχονται στην έκθεση (είναι) απαράδεκτες».

Ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ διαβεβαίωσε ότι «ο στόχος της Τουρκίας» παραμένει να γίνει «κράτος-πλήρες μέλος της ΕΕ» και «δεν έχουμε πρόθεση να παραιτηθούμε» από την προσπάθεια να εκπληρωθεί.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα άρχισαν την 3η Οκτωβρίου 2005, αλλά βρίσκονται σε κινούμενη άμμο εδώ και χρόνια. Μέχρι σήμερα, έχουν ανοίξει 16 από τα 33 κεφάλαια.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, που οδήγησε σε μαζικές εκκαθαρίσεις.

Στην πλειονότητά τους πάντως οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν επιθυμούν τον επίσημο τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς φοβούνται ότι αυτό θα προκαλούσε οριστική ρήξη με έναν εταίρο-κλειδί στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

Η έκθεση της Κομισιόν ζητεί ρητώς να αρθεί «χωρίς καθυστέρηση» το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος.

Αλλά ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίησή της, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι εισηγήθηκε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Πέμπτη, για ακόμη τρεις μήνες, έπειτα από τη συνεδρίασή του της οποίας προέδρευσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όλες οι προηγούμενες εισηγήσεις του για το θέμα αυτό εφαρμόστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου