ΜΠΑΡΑ

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Η εισβολή στο Αφρίν είναι η αρχή και όχι το τέλος των προβλημάτων του Ερντογάν

Η εισβολή στο Αφρίν είναι η αρχή και όχι το τέλος των προβλημάτων του Ερντογάν

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την «σημαντική» νίκη του τουρκικού στρατού, ήτοι την κατάληψη της Κουρδικής πόλης Αφρίν, σε μια συμβολική για τους Τούρκους ημέρα. Την ανακοίνωση την έκανε την περασμένη Κυριακή κατά την διάρκεια τελετής στα Δαρδανέλια, όπου γιόρτασε την επέτειο της Μάχης της Καλλίπολης, παρομοιάζοντας την νίκη των Οθωμανών στην Καλλίπολη με αυτήν στο Αφρίν. Στην μάχη του 1915 οι Βρετανοί και Γάλλοι βίωσαν μια καταστροφική ήττα, ενώ για τους Οθωμανούς ήταν μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Όμως η «νίκη» των Τούρκων στο Αφρίν έχει μια ιδιαιτερότητα. Αυτή η ιδιαιτερότητα γίνεται σαφής από την άδεια πόλη, πόλη φάντασμα, που κατέλαβε ο τουρκικός στρατός με τους συμμάχους τους ισλαμιστές τρομοκράτες. Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες του PYD, και αυτό ίσως προκαλεί σε ορισμένους έκπληξη, δεν προέβαλλαν καμία αντίσταση ενάντια στην ομολογουμένως υπερτερούσα δύναμη πυρός του τουρκικού στρατού και εγκατέλειψαν την πόλη ήδη από την Παρασκευή, δηλαδή δυο ημέρες πριν εισέλθουν οι Τούρκοι και αφού είχε απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός.
Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί άφησαν οι Κούρδοι την πόλη αμαχητί. Ήταν μια επιλογή μεταξύ Σκύλλας (Τούρκοι συν ισλαμιστές τρομοκράτες) και Χάρυβδης (αναγνώριση των εξουσιών της Δαμασκού) ή μήπως οι Κούρδοι δεν είχαν άλλη επιλογή; Ως γνωστόν ο Άσαντ είχε προσφέρει πριν από δυο περίπου εβδομάδες την υποστήριξη του στους Κούρδους ενάντια στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, μάλιστα μονάδες του συριακού στρατού είχαν μετακινηθεί προς την επαρχία Αφρίν. Μήπως οι συνθήκες που επέβαλλε η συριακή κυβέρνηση στους εκπροσώπους των Κούρδων ήταν απαράδεκτες, καθώς διεκδίκησε όλη την εξουσία για τον εαυτό της χωρίς η άλλη πλευρά να έχει συνταγματικά-αυτονομιστικά δικαιώματα;
Οι Τούρκοι προφανώς στην πόλη Αφρίν είδαν το τυρί αλλά δεν είδαν την φάκα. Αφού απομακρύνθηκε ο κουρδικός πληθυσμός πριν την εισβολή των Τούρκων και των τζιχαντιστών στην πόλη, από τώρα και στο εξής η κατάσταση θα οδηγηθεί σε ανταρτοπόλεμο, δηλαδή σε εκείνο το επίπεδο που υπερτερούν οι Κούρδοι. Με μεθόδους hit-and-run θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στον τακτικό τουρκικό στρατό, ως γνωστόν οι Κούρδοι πολιτοφύλακες είναι αυθεντίες αυτής της τακτικής. Η εκκένωση του άμαχου πληθυσμού κάνει αυτή την τακτική ευκολότερη, καθώς η παρουσία αμάχων θα περιέπλεκε τα καθήκοντα των Κούρδων μαχητών. Ο πόλεμος εναντίον των Τούρκων θα συνεχιστεί λοιπόν με νέες τακτικές ανταρτοπολέμου και ο αριθμός των πτωμάτων Τούρκων στρατιωτών που επιστρέφουν στην Τουρκία καθημερινά θα αυξάνεται.
Ο βασικός παράγοντας στο Αφρίν είναι η Ρωσία επειδή πρώτον έχει σχέσεις με όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει αναθερμάνει τις επαφές της με την Άγκυρα στο πλαίσιο δημιουργίας ρήγματος στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, διαβλέποντας μια αποστασιοποίηση του Ερντογάν από την Δύση. Δεύτερον οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τον απόλυτο έλεγχο του εναερίου χώρου της Συρίας, άρα μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να ακυρώσουν τα σχέδια των Τούρκων με τους S-300 και S-400 που έχουν εγκαταστήσει στην αεροπορική τους βάση στο Χμεϊμίμ της Λατάκια. Η Ρωσία είναι αναγκασμένη εξισορροπώντας τα συμφέροντα της μεταξύ Δαμασκού, Κούρδων και Άγκυρας να προσπαθήσει να εμφανιστεί ως διαμεσολαβητής, γνωρίζοντας ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση ακόμη και αν είναι επιτυχής, θα είναι μικρής εμβέλειας και περιορισμένη. Μια στρατιωτική επιχείρηση που αποσκοπεί περισσότερο να δοκιμάσει τις αντιδράσεις της Δαμασκού, της Ουάσιγκτον και της Μόσχας και έχοντας ως κύριο σκοπό την αποσόβηση κουρδικού αντάρτικου στο εσωτερικό της Τουρκίας, κάτι που παραδέχεται και ο ίδιος ο Ερντογάν.
Η τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν σηματοδοτεί παράλληλα μια ιστορική καμπή στο ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι αντικατοπτρίζει βαθιές και αυξανόμενες συγκρούσεις εντός της Συμμαχίας καθώς ΗΠΑ και Τουρκία είναι μέλη της. Η Τουρκία κινείται για να εξουδετερώσει τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι κατά ένα μεγάλο ποσοστό έχουν εξοπλιστεί από την κυβέρνηση του Τραμπ. Η Ουάσιγκτον βρίσκεται απομονωμένη στην Μέση Ανατολή μετά την αποτυχημένη πολιτική υποστήριξης του Ισλαμικού Κράτους και είναι εμφανές από τις δηλώσεις αξιωματούχων της ότι ανησυχεί από την τουρκική επιχείρηση, γνωρίζοντας ότι η Ρωσία καιροφυλακτεί και παρακολουθεί την κατάσταση, αποβλέποντας στην κατάρρευση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν δεν θα είναι εύκολος «περίπατος» για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι Κούρδοι δεν είναι καθόλου εύκολος αντίπαλος, ενώ είναι βέβαιο ότι ο Άσαντ δεν σκοπεύει να παραχωρήσει σπιθαμή γης στον προσωπικό του εχθρό. Είναι επίσης βέβαιο ότι με την εισβολή ο Ερντογάν δεν θα αποσοβήσει ένα κουρδικό αντάρτικο στην νοτιοανατολική Τουρκία, ίσα-ίσα θα το αναζωπυρώσει. Το Αφρίν είναι η αρχή και όχι το τέλος των προβλημάτων για τον Ερντογάν.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου