ΜΠΑΡΑ

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Έρχεται Καταιγίδα στο Αιγαίο

kategida aigaio

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Μεγάλη άσκηση ετοιμάζει  το Πολεμικό Ναυτικό, την επόμενη εβδομάδα στο Αιγαίο. Πρόκειται για την άσκηση <<Καταιγίδα>> η οποία πέρυσι δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της κρίσης και της ανάγκης, όπως αναφέρθηκε, να περιοριστούν τα έξοδα, μέσω άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων
Η τελευταία <<Καταιγίδα>> είχε γίνει από 30 Μαΐου μέχρι 3 Ιουνίου 2011. Η άσκηση, στην οποία θα συμμετάσχουν σε φάσεις της και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, θα ξεκινήσει στις 3 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιουνίου, ίσως δε μια φάση της παρακολουθήσει και η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου. Από τον Στόλο θα συμμετάσχουν όλα τα πολεμικά πλοία και θα ενεργοποιθούν όλα τα συστήματα αεροπορικού και ναυτικού ελέγχου, επικοινωνιών, SAR, υποστήριξης κλπ. Ο χώρος που θα αναπτυχθεί η άσκηση είναι όλο το Αιγαίο και η Αν Μεσόγειος- από την Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο.
Ρεαλιστική εκπαίδευση
Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έκρινε προ καιρού ότι η εκπαίδευση του προσωπικού σε ουσιαστικά πραγματικές συνθήκες και  σε σενάρια με μεγάλο αριθμό πλοίων και δύσκολες- σύνθετες αποστολές, πρέπει να αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό.  Η κατάσταση αυτή – που βέβαια δεν αποκαθίσταται με μια ή δυο ασκήσεις ακόμη – δημιουργεί συνθήκες να χάσουν τα πληρώματα την επιχειρησιακή τους ικανότητα σε κάποιον βαθμό. Έτσι κρίθηκε ότι φέτος πρέπει να γίνουν δυο ασκήσεις τύπου. <<Καταιγίδας>>.
Ιδιαίτερα δε διότι τόσο οι επιτελείς όσο κυρίως οι κυβερνήτες και το προσωπικό των πλοίων έχουν ανάγκη να ασκηθούν ( <<να δράσουν>>, μας ειπώθηκε) με τα πλοία τους και γενικά τα μέσα τους σε πολύπλοκες δραστηριότητες , στο ανοιχτό πέλαγος και σε συνδυασμένες ασκήσεις-δράσεις.Όλα αυτά ισχύουν σε μεγαλύτερο βαθμό μετά τον περιορισμό των ασκήσεων τα τελευταία χρόνια αλλά και την συμμετοχή σε ευρωπαϊκές και ΝΑΤΟικές αποστολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου